Uşak Büyükbaş Deri İşleme Tesisi (UBDİT); Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin toplam 5.1 milyon Euro ile  ortaklaşa finanse ettiği, T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürüttüğü Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında desteklenen’’ Uşak Büyükbaş Deri İşleme Projesi’’ kapsamında, Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulmuş bir tesistir.

Projenin genel hedefi, Uşak ilinin sosyoekonomik kalkınmasına katkı sağlamaktır.

Projenin amaçları;  büyükbaş deri işleyecek bir ortak kullanım tesisinin kurulması ile deri sektöründeki KOBİ’lerin üretim çeşitliliğini ve pazarlama kapasitelerini artırmak ve aynı zamanda deri sektöründe faaliyet gösteren  KOBİ’ler arasındaki işbirliği ve dayanışma kültürünü geliştirmektir.

Uşak Büyükbaş Deri İşleme Projesi’nin Nihai Faydalanıcısı  Uşak Deri (Karma) Organize Sanayi Bölgesi (UKOSB), proje ortağı  Zafer Kalkınma Ajansı’dır.  Uşak Ticaret ve Sanayi Odası , Uşak Üniversitesi ve Uşak Ticaret Borsası, ana paydaşlar olarak projeye destek vermişlerdir.

UBDİT; Uşak Deri Karma OSB’de 8000 metrekare kapalı alana ve günlük 20 ton deri işleme kapasitesine  sahip, yurt dışı ve yurt içi firmalardan temin edilen 35 makine ve ekipman ile büyükbaş deri işleme alanında ülkemizin en modern ortak kullanım tesislerinden birisidir.

Uşak Büyükbaş Deri İşleme Tesisi’ni (UBDİT) işletmek üzere, Nihai Faydalanıcı olan UKOSB tarafından sermayesinin tamamı kendisine ait, tek ortaklı UBDİT A.Ş. unvanlı bir şirket kurulmuştur. Şirketin kuruluşu 20.05.2020 tarihinde Türk Ticaret Kanunu’na uygun olarak tescil edilmiştir.

UBDİT; T.C. Sanayi ve Teknoloji eski  Bakanı Sayın Mustafa Varank’ın teşrifleri ile 22 Mart 2022 tarihinde hizmete açılmıştır.

UŞAK BÜYÜKBAŞ DERİ İŞLEME TESİSİNE(UBDİT) NEDEN İHTİYAÇ DUYULDU?

Uşak, Türkiye’nin küçükbaş deri üretiminin %60-65’ini gerçekleştirmektedir. Rusya ve Ukrayna, küçükbaş deri ve deri giysi ihracatında en büyük paya sahip olan ülkelerdir. Sadece giysi üretiminde kullanılan küçükbaş deriye olan talep, 2010 yılından bu yana artmamakta, fiyatlar düşmekte ve tahsilatta sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu nedenle küçükbaş deri işleyen sanayicilerimiz ayakta kalmakta zorlanmaktadır.

Koyun-kuzu derisi işleyen sanayicilerimizin kısa sürede, sektörden çıkarak başka sektörlere yönelmesinin kolay olmadığı bir gerçektir. Sanayicilerimizin küçükbaş deri işlemede kazandıkları deneyim ile büyükbaş deri işlemede de başarılı olacaklarına inanılarak; Uşak İlimizin geleneksel sektörlerinden birisi olan deri sanayiinde üretimi çeşitlendirmek, deri sektörünün rekabet gücünü ve katma değerini arttırmak, ortak çalışma kültürünü geliştirmek amacıyla  bu proje hayata geçirilmiştir.

UBDİT’İN DERİ SANAYİCİLERİNE SAĞLAYACAĞI FAYDALAR

*Deri sektörünün ürün yelpazesine, talebi giderek artan ve ayakkabı, çanta, kemer gibi zorunlu ihtiyaç maddelerinin üretiminde kullanılan sığır derisi eklenecek, bu yolla deri sanayicilerimizin üretim, istihdam ve ihracatı artacak,

*Halen 6-8 ay çalışan sektörün yıl boyunca sürekli üretim yapması sağlanacak,

*Deri sanayicilerimize, büyükbaş hayvan derisi işlemek için gerekli olan yüksek maliyetli makineleri satın almadan, UBDİT’ten fason hizmet alarak, büyükbaş hayvan derisi işleme imkânı sağlanacak,

*Deri sanayicilerimiz, çok zahmetli, stresli ve sorunlu olan deri işleme süreci ile meşgul olmayacak, sadece ham deri tedariki ve satışı ile ilgilenecek,

*Bölgemizde doğal olarak var olan deri kümesi aktif hale getirilecek ve ortak iş yapma kültürünün geliştirilmesine katkı sağlanacaktır.

Kurulan büyükbaş deri işleme tesisinin (UBDİT’in) gerçek sahipleri, bölgemizde faaliyet gösteren deri sanayicilerimizdir.

Misyon : Çevreye duyarlı, LWG (Leather Working Group) standartlarında üretim yapan ve kar amacı gütmeyen UBDİT aracılığıyla Uşak ve bölgedeki deri sektörünün işlenmiş büyükbaş deri ihtiyacını karşılayarak, Uşak’taki firmalar arasında işbirliğini geliştirmektir.

Vizyon: Uşak’ta Büyükbaş Deri İşleme Ortak Kullanım Tesisi ve kümelenme kültürü ile küçükbaş deri işleyen firmaların ürün çeşitliliğini artırarak, ayakkabı ve saraciye sektörüne kaliteli işlenmiş deri sağlamak ve bir marka değeri oluşturmaktır.